Het aantal mensen dat kampt met overspannenheid of burn out is schrikbarend hoog. Ongeveer 10% van de Nederlanders rapporteert jaarlijks last te hebben gehad van een burn-out of van verschijnselen van overspannenheid. Door TNO worden de jaarlijkse kosten van toenemende werkdruk en de verschijnselen en ziekte die daarvan het gevolg zijn geschat op ongeveer vier miljard euro.

Overspannenheid en burn out ontstaan wanneer iemand langdurig onder hoge druk werkt en het stressniveau hoog blijft. Een ongezonde belasting van de geest is het gevolg. De persoon wordt blijvend onrustig en raakt overspannen. Duurt dit langer dan kunnen lichaam en geest uitgeput raken. Dan is er sprake van een ‘burn out’. Het herstel hiervan kan wel jaren duren.

Het nut van meditatie bij een burn out zit met name in de positieve effecten die regelmatig mediteren op stress heeft. De Diepte Meditatie techniek is niet alleen een methode die helpt stressreserves op te bouwen en de stressreactie te doorbreken, maar vooral een techniek die kan helpen minder automatisch en onbewust te reageren op overbelasting van lichaam en geest.

Regelmatig mediteren kan een bijdrage leveren aan het vergroten van de stressbestendigheid:

 1. Preventie:
  "voorkomen is beter dan genezen"  . 
 2. Verbeteren van de algemene gezondheid:
  herstellen van een burnout is vaak een langdurig proces. De wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van meditatie op onze gezondheid laten duidelijk zien dat mediteren iedere burn out patiënt bijzonder goed kan helpen in zijn herstelproces.
 3. Beter met stressreacties om kunnen gaan:
  je leert beter naar jezelf te luisteren. Het stelt ons in staat lichaam en geest te observeren zodat we sneller stressreacties zullen herkennen. Als we beter in staat zijn om stress te herkennen kunnen we ook gemakkelijker ingrijpen.
 4. Stress leren aan te pakken i.p.v. er op te reageren:
  de vaardigheid groeit om aandachtig en bewust in alle mogelijke omstandigheden te zijn en te blijven.  Dit is precies de vaardigheid die we nodig hebben om met werkdruk en stress om te gaan i.p.v. er het slachtoffer van te worden.
Vertel het aan je vrienden: