Wat houdt Diepte Meditatie in?
Diepte Meditatie is een bijzonder effectieve methode om het denken tot rust te brengen. 
Deze vorm van  meditatie is een eigentijdse vorm van mediteren die voortkomt uit een oude traditie: de Vedische traditie. Het woord Veda betekent kennis, kennis van bewust-zijn. In deze traditie wordt er al duizenden jaren gemediteerd met behulp van mantra's. Het woord mantra betekent bevrijding van het denken. Deze mantra's gebruiken we in gedachten, dus in stilte. De mantra's zijn door de eeuwen heen hetzelfde gebleven, maar de overdracht en de beoefening is aangepast aan de behoefte van de mens in deze tijd.

Tijdens de meditatie verbinden we ons met de stillere lagen van ons bewustzijnNiet concentreren maar juist ontspannen!
Diepte meditatie is geen concentratie methode, het is geen mentale herhaling van een mantra. Door te mediteren halen we onze aandacht  juist bij  het denken vandaan. We leren de aandacht naar binnen te keren in plaats van naar buiten te richten.  Daardoor ontstaat er spontaan diepe ontspanning.  We komen in contact met de lichamelijke en gevoelsmatige beleving van onszelf. Vervolgens ervaren we meer ruimte. Ruimte die in lichaam en geest al van nature aanwezig is, maar die wel onze aandacht behoeft om het te kunnen ervaren.

Iedereen kan het leren. Inmiddels hebben we duizenden mensen leren mediteren sinds we in 1978 begonnen zijn met het geven van meditatie cursussen. We hebben nog nooit meegemaakt dat iemand het niet kon leren. 

 

Contact maken met het Lichaam
Naast het gebruik van de mantra is contact maken met het lichaam een belangrijk onderdeel van deze vorm van mediteren. Als we onze aandacht naar binnen richten, komen we n.l. juist eerst in contact met onze lichamelijke beleving. Indrukken van de dag liggen opgeslagen in het lichaam.  Dat contact is belangrijk voor het herstelproces. Vermoeidheid en stress worden verwerkt. Het zelfgenezend vermogen herstelt de balans in je zenuwstelsel.

Regelmatige beoefening:
Als je resultaten wilt van deze ontspannende vorm van mediteren kun je het beste een dagelijkse meditatie in plannen. Veel mensen beginnen de dag met mediteren, of mediteren als ze uit hun werk gekomen zijn.

Herstel je natuurlijke balans met Diepte MeditatieVoordelen van mediteren: een aantal redenen om meteen te beginnen:

preventief bij stressklachten  bevordert een goede nachtrust 
versterkt het immuunstelsel toename van creativiteit 
meer zelfinzicht toegenomen levensenergie 
depressies en levensangst nemen af remt het verouderingsproces 
gunstige werking op herstel van te hoge bloeddruk & hartklachten 
Er is gezien het vele wetenschappelijke onderzoek niets zweverigs meer aan... 


De inhoud en structuur van de basiscursus:
De cursus begint altijd met een individuele sessie van een uur, of je nu een weekend cursus of een avondcursus of een midweek volgt. De individuele sessie is gelijk gericht op leren mediteren: je krijgt je meditatie aanwijzigingen overgedragen en gaat stap voor stap samen met je leraar de meditatie in. In de overige drie sessies worden de ervaringen uitgelegd, informatie toegevoegd. Je leert omgaan met alle mogelijke ervaringen tijdens de meditatie, zoals nadrukkelijke gedachten, lichamelijk ongemak, slaap, onrust enz. Of juist de diepgaande beleveningen tijdens de meditatie, het proces van verstillen kan zo indrukwekkend zijn, dat ook hierover uitleg en aanwijzingen nodig zijn. Mediteren leer je niet uit een boekje. Het vereist een stevig begrip van de processen. Door onder begeleiding de ervaring op te bouwen kun je het mediteren op de juiste wijze in eigen omgeving voortzetten.
De Diepte meditatie cursus is uniek vanwege de complete informatie over beide processen van het ervaren van rust en het verwerken van vermoeidheid en stress. 

Oorsprong 
Diepte Meditatie is ontwikkeld door meditatieleraren Hilda Postema en Pieter Post. In de jaren '70 volgden zij de opleiding tot leraar Transcendente Meditatie. In de loop der jaren voelden zij zich echter niet meer thuis in de TM-beweging. In 2000 richten zij de organisatie op voor Transcendente Diepte Meditatie en hebben de beroepsopleiding tot meditatieleraar, erkend door diverse beroepsorganisaties, ontwikkeld en vorm gegeven.